Szybkie danie obiadowe z makaronu i cukinii. Proste składniki, niski kosz, wspaniały smak

Dodano:
Makaron z cukinią Źródło: Shutterstock / olepeshkina
Rodzina czeka na obiad? Oto proste, tanie danie, które jest szybkie do przygotowania. Wystarczy sięgnąć po makaron i cukinię, a po kilkunastu minutach ciepły obiad pojawi się na stole.

Osoby pracujące obiady przygotowują poprzedniego dnia lub szykują szybkie dania. Ja należę raczej do tej drugiej grupy. Wracam z pracy i raz-dwa przyrządzam jakąś prostą potrawę. Doskonale sprawdzają się tu dania z makaronem, bo wystarczy tylko ugotować kluski, a na patelni przygotować prosty sos. Oto jeden z takich przepisów.

Z czym warto połączyć cukinię do makaronu?

Cukinia sprawdza się w wielu daniach. Również w tym z makaronem. Na jej bazie można bowiem przygotować prosty, lekki sos. By miał wyrazisty smak, warto do niego dodać sporo posiekanego czosnku, a także zieleniny, np. natki pietruszki. Do sosu można też dodać inne warzywa, np. pomidorki koktajlowe, paprykę, bakłażan, szpinak. Smak cukinii i pozostałych dodatków doskonale podbije ser, np. feta, parmezan, ricotta, gorgonzola. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by do makaronu z cukinią dorzucić także kawałki kurczaka, krewetki czy wędzony boczek.

Jak zrobić szybki makaron z cukinią?

Mój szybki makaron z cukinią robię z zaledwie kilku składników. Jeśli chodzi o sos, stawiam na cukinię, czosnek, natkę pietruszki i ser. Cukinię myję, wycieram i ścieram na dużych oczkach. Można ją też pokroić w cienkie, długie plasterki lub w paseczki. Warzywo podsmażam na oliwie z oliwek, przesmażam z czosnkiem, doprawiam. Po połączeniu z makaronem i natką pietruszki danie nakładam na talerze i dosyć obficie posypuję aromatycznym serem. Zwykle jest to parmezan, ale można też sięgnąć po starty cheddar czy gruyère.

Przepis: Makaron z cukinią

Proste danie z makaronu i cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne lub tagliatelle
  • 1 średniej wielkości młoda cukinia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 70 g startego sera np. parmezan, gruyère
  • natka pietruszki
  • ostra mielona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron wsyp na osolony wrzątek. Gotuj go wg zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos.
  2. Przyrządzanie sosuCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij nadmiar soku. Podsmaż ją na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, całość podduś. Dodaj połowę startego sera i posiekanej natki. Całość dobrze wymieszaj (możesz wlać trochę śmietanki kremówki, by sos był bardziej aksamitny). Sos dopraw gałką, papryką, pieprzem i solą.
  3. PodawanieMakaron odcedź, dodaj do sosu, wymieszaj. Potrawę rozłóż na talerze, posyp pozostałą natką i startym serem.

Jak podać makaron z cukinią?

To lekkie danie z makaronem będzie doskonale smakować podane z grzankami czosnkowymi lub czosnkowo-serowymi. Można je też zaserwować z kawałkiem bagietki. Jeśli chcecie zaostrzyć smak tego dania, zamiast tartego parmezanu wybierzcie pokruszony ser feta.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...